mandag 16. april 2012

Garnfarging

Då har eg prøvd meg på garnfarging, første gong på eigahand. Har hatt ein generalprøve tidlegare, men då hadde eg rettleiing og oppsyn av ei kyndig garnfargedama!

Handla ein masse posar med Kool Aid når eg var i USA sist månad. Dette er ein fruktdrikk som skal blandast ut i vatn, og som dei galne amerikanerane faktisk drikke. Sidan det går an å farga garn i det så seier det seg vel litt sjølv at dette puttar me ikkje i munnen! Dette er ikkje noko som vert solgt på daglegvarebutikkane i Norge, men du kan kjøpa det via nett her: http://www.koolaidworld.com/no/5-original-kool-aid


Vanlegvis når ein fargar så må ein ha f.eks eddik som fiksering, men her er det ikkje nødvendig. Kva drikken inneheld vil eg helst ikkje vita, men den sterke eddiklukta som slår i nasen når du opnar posane vitnar om at dette er ikkje for sarte magar!Så til sjølve farginga. hadde to nøster med Babygarn, kjøpt på Europris, samt to små restar av noko bomullsgarn. Starta med å laga hesper av alt, og så la eg det i bløyt i vasken.Sjølve fargane eg brukte var Blastin berry cherry, Grape, Black cherry og Berry blue. Rørte ut fargen i norgesglas, og hadde planar om å bruka fleire fargar, men i gryta mi fekk eg bare plass til to glas. Løysinga blei ein farge i  kvar av norgesglasa, og ein utblanda i sjølve gryta. (Gryta er no knallrosa på innsida, og eg er spent på om den blir normal igjen)

Så dyppa eg hespane i dei tre fargane, passa på å dekka skøytane. Sette heile gryta på komfyren og varma opp. Så var det bare å avkjøla og skylla. Fargane blei knall, bokstaveleg talt. Og det rare er at vatnet nesten er klart igjen, garnet har sugd til seg all farge.

Dei to små hespane med bomull hadde ikkje trukke farge, så eg blanda ut ein ekstra pose med Black Cherry og putta dei i, men dei ville ikkje ta farge. Blei bare lys rosa, men sjekk ulltråden eg har brukt til å binda samen hespane med, dei tok farge gitt. God lærdom å ta med seg i alle fall, at bomullsgarnet oppføre seg heilt annleis enn ull.Nå henge hespane til tørk, og eg er spent på å nøsta dei opp for å sjå kossen det verkeleg blir.
Til neste gang eg skal farga garn, så skal eg skaffa meg plasthanskar. Nå ser det ut som eg har brent fingertuppane mine, dei er knallraude!
Men utruleg spennande å farga sjølv. Enkelt, kjapt, heilt ufarleg med tanke på kjemikaliar og så anar ein jo aldri resultatet!

2 kommentarer:

  1. :) kjempe tøft! nesten så eg og får lyst å farge garn ;))

    SvarSlett
  2. Flotte hesper! Ulike fibrer tar opp farge på helt forskjellige måter. ..og joda, kjelen din vil nok bli normal igjen. ;-)

    SvarSlett